Over de financiën en 18+4

Ieder jaar presenteert sc Heerenveen de jaarcijfers, en ieder jaar reageren sommige der traditionele media er op met een ‘sc Heerenveen is aan het koorddansen boven de afgrond’ artikel. Laten we deze situatie hier eens verder bekijken.

De laatste, grofweg, tien jaar heeft sc Heerenveen een operationeel verlies geleden. Wat betekent dit nu precies? De inkomsten van de club over het betreffende jaar zijn lager geweest dan de kosten, en daarmee is het operationele verlies daar. De inkomsten van de club zijn al jaren dalende, de kosten hangen als een molensteen aan de dalende inkomsten.

Voormalig directeur Eisenga werd door huidig directeur Roozemomd zelfs weggestuurd en vervangen omdat hij deze financieel onwenselijke situatie niet wist te verbeteren. Dus dan zal Cees de zaken wel op orde stellen, toch?

Wie verder in de historie en de cijfers duikt zal zien dat het weinig met een bestuurder te maken heeft. Aan de inkomsten kant heeft de club het altijd moeten hebben van een brede ondernemersociëteit, supporters uit de gehele breedte van het achterland en de status van de favoriete tweede club van veel mensen daarbuiten, gevolg van goede sportieve prestaties. Die inkomsten en reputatie hebben zwaar onder druk gestaan, en het is nog steeds meer een uitdaging dan een realisering bij de club om dit op orde te stellen. Ergo, de inkomsten staan al jaren onder druk.

Kijkend naar de uitgaven kant hebben we de jas aan van een subtopper. Een groot en duur stadion, een behoorlijk backoffice en een salarishuis voor het voetbalgedeelte dat top-8 waardig is. Het is niet zomaar dat de pijnlijke maatregel werd genomen om een half miljoen aan kantoorpersoneel te schrappen.

Dit alles rijst eens en te meer de vraag waar je de voetbalkosten aan besteed. Wat betalen we aan kosten voor huurlingen als Llainez, Nygren en Van Hecke, welk percentage van de omzet is beschikbaar voor de voetbalbegroting, en wat kosten de randzaken ons?

Het effect van de financiële druk is terug te vinden in de 18+4 regel van Gerry Hamstra. Waar sc Heerenveen na de bekeroverwinning twee volledige elftallen kon opstellen kijkt de club tegenwoordig veel specifieker naar wie een versterking voor de eerste 18 kan zijn, en de rest moet uit de jeugd komen.

In de voorbereiding van dit seizoen werd er vooral verloren. Maar het liet wel zien wat de levensader van de club is. Als de 18+4 nog niet bereikt is, dan spelen we gewoon in een 4(8)+18(14). De Jeugd komt er ook nu weer aan

Niet alleen levert dit Hamstra een besparing op personeelskosten op, het biedt ook direct een verzekerde route naar het eerste elftal op voor de jeugdopleiding. De jeugdopleiding die al jaren bijdraagt aan de financiële stabiliteit van de club.

De conclusie die we vanuit bovenstaand, als supporter, graag willen trekken is dan ook simpel. Dat er wordt gekeken naar snijden in de kosten is pre nr 1, dat er kritisch wordt gekeken maar de uitgaven aan spelers is pre nr 2, en dat hierdoor de jeugd de kans krijgt is alleen maar een voordeel. Kijkend naar wat de afgelopen tien jaar door de opleiding heen is gekomen, kunnen we daar alleen maar trots op zijn.

Als supporter van sc Heerenveen geldt voor ons de taak om de inkomsten te laten stijgen. Verleng die seizoenskaart, koop dat ticket, draag dat shirt, en maak de mensen om je heen warm. Cees moet ondertussen de kostenkant gaan aanpakken, zodat we er allemaal beter uitkomen.

Share

Gerelateerde berichten

Heerenveen maakt terugkeer Noppert wereldkundig

Andries Noppert keert definitief terug in het Abe Lenstra Stadion, zo heeft sc Heerenveen vandaag bevestigd. De doelman was gister al even terug om het met Go Ahead Eagles op te nemen tegen de Friezen. Noppert tekent bij Heerenveen een contract voor twee seizoenen en mag de concurrentiestrijd aangaan met Xavier Mous. Hij is hiermee […]

Share
Lees verder

‘Volop belangstelling voor Van Ewijk’

Dat rechtsback Van Ewijk naar tevredenheid van de supporters van Heerenveen presteert was reeds duidelijk, ook buiten de club groeit de belangstelling. Volgens Voetbal International is er grote interesse voor Milan van Ewijk, hij wordt gevolgd door o.a. PSV, Stade Brest, Lille, Celtic en Queen Park Rangers. Milan van Ewijk (21) kwam vorig jaar over […]

Share
Lees verder

‘Doelman Noppert keert terug bij Heerenveen’

SC Heerenveen zou de eerste versterking voor het aankomende seizoen binnen hebben. Volgens de Leeuwarder Courant keert Andries Noppert (28) terug op het oude nest. De doelman van Go Ahead Eagles doorliep de jeugdopleiding van de Friezen maar vertrok zonder een debuut voor het eerste elftal. Bij Heerenveen wordt hij de opvolger van Edwin Mulder. […]

Share
Lees verder
>