‘sc Heerenveen troeft Feyenoord af op de transfermarkt’

sc Heerenveen presteert beter op de transfermarkt dan Feyenoord, zo meldt Voetbal International. Het tijdschrift becijferde de resultaten van enkele Nederlandse voetbalclubs over het afgelopen decennium, in een analyse over de financiële prestaties van de Rotterdamse club.

Waar Feyenoord werkt met een begroting van 73 miljoen, een veelvoud van de begroting van sc Heerenveen, en dus veel meer budget beschikbaar heeft voor zowel scouting als salarissen, wist sc Heerenveen tussen 2010 en 2020 meer geld te verdienen aan transfers dan Feyenoord. In Friesland kwam 85 miljoen binnen ten opzichte van 81 miljoen in Rotterdam, terwijl de ruimte voor herinvesteren bij ons door het begrotingstekort zeer laag was.

Een illustratie van Voetbal International over de transferinkomsten van Nederlandse clubs
Een illustratie van Voetbal International over de transferinkomsten van Nederlandse clubs

En dat is direct wat sc Heerenveen betreft het zorgelijke punt van deze analyse. Het relatief grote bedrag dat de club weet op te halen op de transfermarkt is de laatste jaren het bestaansrecht van de club, die zonder transferinkomsten per jaar 6 miljoen tekort komt. Slechts door gericht te investeren en deze aankopen en de pareltjes uit de jeugdopleiding wanneer ze op niveau presteren te verkopen houdt de club het hoofd boven water. Ondanks zeer succesvol presteren op transfergebied verdwijnt veel geld in een bodemloze put die begrotingstekort heet en is er voor Gerry Hamstra weinig perspectief om de successen om te zetten in structurele groei en een team langer bij elkaar te houden.

Share
  • Heerenveen mag blij zijn met een man als Gerry Hamstra aan het roer. Iemand die het elke keer voor elkaar krijgt om spelers te halen die ook weer geld opleveren en die ze niet voor een dubbeltje laat vertrekken. Hopelijk kunnen we op termijn het tekort wegwerken zodat de club weer richting subtop kan groeien/

  • >