Voorbeschouwing: weet Heerenveen zich te herpakken tegen VVV?

sc Heerenveen speelt vandaag in Venlo de derde wedstrijd na de winterstop. De Friezen zijn niet goed uit de winterstop gekomen en hebben ook voor de winterstop een hele reeks niet meer gewonnen. De laatste Friese overwinning dateert van 1 november tegen Sparta en het wordt dus wel weer eens tijd voor een driepunter.

Bij VVV komt sc Heerenveen de topscorer van de Eredivisie tegen in de persoon van de Griek Giakoumakis. Met 16 treffers is de spits van VVV goed op schot en zal hij de grootste dreiging zijn voor de Friese verdediging. Eerder dit seizoen kwamen VVV en Giakoumakis overigens niet tot scoren tegen deze verdediging. sc Heerenveen won dit seizoen thuis tegen VVV met 1-0.

Afgelopen seizoen wist sc Heerenveen met 0-3 te winnen in de Koel, een stadion waar nog niet vaak werd verloren. Van de negen eerdere ontmoetingen in Venlo verloor sc Heerenveen er slechts één. Terug naar afgelopen seizoen toen sc Heerenveen met 0-3 won. De doelpuntenmakers van die wedstrijd doen inmiddels niet meer mee bij de Friezen, via twee keer Ejuke en éénmaal Odgaard werd de winst vorig seizoen gepakt.

Tegen VVV kan Rami Kaib zijn debuut maken voor sc Heerenveen. De linksback sloot afgelopen week aan bij de selectie maar moest de wedstrijd tegen RKC nog missen, tegen VVV is hij wel speelgerechtigd. Ook is het aannemelijk dat Siem de Jong weer in de basis gaat beginnen, nadat hij rust kreeg tegen RKC. Onduidelijk is nog of Floranus weer beschikbaar is en wat er uit de verplichte corona test van de overige spelers komt. Dat trainer Johnny Jansen meer te kiezen heeft dan voor de winterstop is duidelijk, net zoals hij weinig reden heeft om aan dezelfde elf vast te houden als tegen RKC.

Over de opstelling heeft Jansen nog niet willen en kunnen zeggen, over de moeilijke periode waar sc Heerenveen zich sportief in bevindt liet Jansen zich wel uit op de voorbeschouwende persconferentie. “Het voetbal is momenteel minder. Het is zaak om het zo snel mogelijk beter te gaan doen. Het begin tegen RKC was nog wel redelijk, maar na de goal leken we eerder de voorsprong te willen verdedigen dan op zoek te gaan naar een tweede treffer. En na de 1-1 viel het team ook nog eens uit elkaar. Dat moet beter.”

Hoe Jansen dit voor elkaar wil krijgen was de trainer duidelijk over: “We moeten naar onszelf kijken en teruggaan naar de basis. Die moet goed zijn. Daarmee bedoel ik: gedisciplineerd verdedigen en scherp zijn in balbezit. We moeten elkaar weer energie geven, zoals in de eerste weken van de competitie. Ik geloof erin dat we dat weer kunnen.”

Daarmee lijkt Jansen voorlopig niet te verwachten dat zijn ploeg in staat is om de tegenstander haar wil op te leggen, en dat er voornamelijk weer hard gewerkt moet worden om defensief goed te staan om daarna in de omschakeling te kunnen toeslaan. Of Jansen zelf vanaf de bank kan toekijken of dit in Venlo het recept is voor 3 punten is nog niet duidelijk. “Alle begrip en respect voor de regels, maar natuurlijk wel frustrerend. Je wilt erbij zijn. Nu beleef je het van een afstandje, terwijl je je ploeg aanwijzingen en energie wilt geven. Je wilt betrokken zijn. Op afstand is dat anders. Hopelijk ben ik er tegen VVV weer bij.”

Share

Gerelateerde berichten

VIDEO: FC Utrecht met late treffer langs Heerenveen

Heerenveen heeft het oefenduel met FC Utrecht nipt verloren. In Jubbega eindigde het duel in 0-1 door een late treffer van Mike van der Hoorn. Het duel leek lange tijd af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. In de 89e minuut werd doelman Andries Noppert toch nog geklopt door een kopbal van de Utrechters. Opstelling […]

Share
Lees verder

Ruime zege Heerenveen in eerste oefenduel (0-14)

Twee dagen na de eerste training heeft sc Heerenveen het oefenduel tegen Regioselectie Gaasterlân-Sleat gewonnen. De eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer Kees van Wonderen eindigde in 0-14. Zowel voor als na rust vielen er zeven treffers. Opstelling eerste helft:Mous; Van Ewijk, Van Beek, Bochniewicz, Koida; Nunumete, Al Hajj, Haye; Van ’t Loo, Gudnason, Van […]

Share
Lees verder

Heerenveen wint van Go Ahead en doet mee in de play-offs

SC Heerenveen mag zich opmaken voor tenminste twee extra duels. Voor het eerst sinds 2018 weet de club zich te plaatsen voor de play-offs. Thuis tegen Go Ahead Eagles won het team van interim trainer Ole Tobiasen vandaag met 3-1, terwijl de belangrijkste concurrenten voor de achtste positie het af lieten weten. Op een zonnige […]

Share
Lees verder
>